Om

…varför jag skapade  det levande Rågsvedslexikonet?

Bernt Månsson guidar i RågsvedDå jag sommaren 1998 sökte efter information om Rågsved på Internet , jag hittade inte vad jag sökte och då föddes idén med att skapa dessa sidor.  Jag är född och uppvuxen i ABC-förstaden Rågsved. Även fast jag idag inte längre bor kvar finns Rågsved fortfarande kvar djupt i mitt hjärta.

Rågsved har sedan mitten av sextiotalet förvandlats från en mönsterförort till något som “katten dragit in”. Det är både tråkigt och beklagligt för Rågsved har så mycket mer att erbjuda.

Jag hoppas att på dessa sidor kunna visa upp både Rågsveds framsida och baksida i text och bilder. Eftersom jag kallar detta för ett levande Rågsvedslexikon gör jag inga anspråk på att alla uppgifter är kompletta. Alla sidor uppdateras allteftersom ny information anländer till mig.

För fyrtionio år sedan började Rågsved att bebyggas och då förvandlades skogen och dess tre torp och åkermark till den moderna förorten Rågsved. Jag hoppas att under ytterligare lika lång tid kunna bjuda på en inblick i Rågsveds dåtid, nutid och framtid.

Många är ni som är virtuella turister på “Det levande Rågsvedslexikonet”. Ni är gamla Rågsvedsbor, som nu bor någon annanstans i världen, men tycker om att hålla kontakt med er gamla hembygd. En del av er är på väg att bli Rågsvedsbor. Många är ni som är Rågsvedsbor. Alla vill ni veta vad som har hänt och vad som kommer att hända i Rågsved. Välkommen ni alla!!

Mer om författaren
Vill du läsa mer om mig, min familj och mina övriga intressen rekommenderar jag denna länk.

Efterlysning!

Har du eller anhöriga till dig urklipp, flygblad, fotografier eller annat som handlar om Rågsved? Då vill jag gärna få möjlighet att få kopiera det du har. Rågsved har många platser och händelser som för alltid försvunnit in i evigheten. Har du tillgång till sådana fotografier eller annat som du tror kan intressera mej?

Är du medlem har varit medlem i en förening eller organisation som är aktiv eller har varit aktiv i Rågsved? Då vill jag gärna höra av dig. Jag vill gärna skriva om föreningen/organisationen

Kändisar har det bott många av i Rågsved och bor här än i denna dag. Kan du namnen på några? Då vill jag höra av dig. Berätta vilka du känner till, när de bor/bodde i Rågsved och gärna var de bor/bodde.

Rågsved har ett rikt musikliv och har haft i många år. Har du tagit kort på dessa artister eller har annan information om dem, var de bor eller har bott?

Hör av dig till mig och berätta vad du har och hur jag kan få ta del av ditt material.

Hur funkar sidorna?

Alla sidor som handlar om gator har först uppgifter om gatans namn,  postnummer och hur lång den är.

Sedan följer uppgifter om gatunummer, kvartersnamn, hur många lägenheter som finns i kvarteret, när husen är byggda vem som just nu är eller förvaltar dem. Om det är en bostadsrättsförening finns även aktuella försäljningspriser angivna. Det finns uppgifter om hur många som bor i kvarteret. Om möjligt finns det också ett fotograf för illustrera hur kvarteret ser ut eller har sett ut.

Sedan följer uppgifter om ursprunget till kvartersnamnet.

Finns det butiker, företag, förskolor eller andra organisationer verksamma på gatan anges det också.

“Vad hände här” – här står det som har hänt på platsen i kronologisk ordning. Äldsta händelsen först och färskaste händelsen sist. Med andra ord tvärsom mot vad man är van vid.